Zdravá a rýchla večera? Vyskúšajte jednoduché recepty z avokáda

31.07.2019 Barbora Bývanie Zdielať
zdravá strava

Aj vy ste už podľahli čaru avokáda? Nečudujeme sa. Využiť ho môžete na slano i sladko a rovnako tak v teplej ale i studenej kuchyni.

Avokádo obsahuje zdravé tuky, takže ho pokojne môžete jesť aj pri diéte. V nasledujúcom článku vám ponúkame hneď niekoľko chutných a nenáročných receptov, ktoré si isto zamilujete.

 

Prečo jesť avokádo

 

Je podľa vás avokádo ovocie alebo zelenina? Ak ste tipovali, že avokádo je ovocie, tipovali ste správne. Presne tak. Ide o plod stromu Persea americana a môže mať nielen rôzny tvar, ale aj farbu. V obchodoch môžete natrafiť na tie pripomínajúce hrušku, ale i guľaté, a nedajte sa zmýliť ani jeho farbou. Tá totiž môže byť nielen zelená, ale aj čierna. Veľmi populárne je najmä avokádo Hass, ktoré sa vyznačuje práve čiernou farbou.

A prečo by ste mali toto chutné ovocie zaradiť do jedálnička? Odpoveď je prostá. Avokádo je cenné najmä pre svoju vysokú nutričnú hodnotu. Jeho konzumácia nám napomáha udržiavať si štíhli líniu, môže zmierniť príznaky artritídy a je priam nabité antioxidantmi. Obsahuje tiež zdravé tuky, vlákninu, a čo je podstatné, neobsahuje cholesterol ani sodík.

avokadova-pomazanka-hrianky

Avokádo je plné vitamínov a živín. Koľko dennej dávky živín obsahuje? 

__check

Vitamín K – 26 % 

__check

Kyselinu listovú – 20 %

__check

Vitamín C – 17 %

__check

Draslík – 14 %

__check

Vitamín B5 – 14 %

__check

Vitamín B6 – 16 %

__check

Vitamín E – 10 %

__check

malé množstvo železa, medi, zinku, tiamínu, niacínu, horčíka a iné

Ako jesť avokádo

 

Avokádo má jednu obrovskú výhodu. Konzumovať ho môžete takmer v akejkoľvek podobe. Zjesť ho môžete tepelne upravené, ale aj studené, slané či sladké. Dôležité však je, aby bolo mäkké a dostatočne zrelé. V obchode môžete neraz natrafiť na ešte tvrdé avokáda, v tom prípade im nechajte doma ešte zopár dní na dozretie. 

avokadova-pomazanka-so-zeleninou

Viete, ako spoznáte, že je avokádo naozaj zrelé? Odpoveď nájdete v našom článku.

Ďalšou výhodou avokáda je skutočnosť, že dokáže človeka dlhodobo zasýtiť, vďaka čomu budete oveľa menší pocit hladu. Jeho navyše skôr nevýrazná chuť ho umožňuje konzumovať s takmer čímkoľvek a hneď na niekoľko spôsobov.

__check

Surové avokádo

__check

Tepelne upravené avokádo

__check

Avokádo na sladko

__check

Avokádo na slano 

avokadovy-toast-s-jahodami

Avokádo RECEPTY

 

Avokádová nátierka s vajíčkom

 

Nátierka z avokáda patrí hádam medzi tie najvyhľadávanejšie. Jej príprava vám zaberie nanajvýš pár minút a výsledok stojí za to. 

1

Ingrediencie

✓ 1ks zrelé avokádo
✓ 2 vajíčka
✓ 2 PL čerstvý syr Lučina
✓ 1 ČL horčica
✓ 1ks jarná cibuľka
✓ štipka soli
✓ citrónová šťava

2

Postup

1. Vajíčka uvaríme natvrdo a v miske popučíme spolu s avokádom a Lučinou.
2. Do hmoty následne pridáme 1 čajovú lyžičku horčice a nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku.
3. Pomazánku na záver osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
4. Pridať môžeme aj čerstvé bylinky.

*Avokádová nátierka chutí výborne napríklad s hriankou a na dozdobenie si môžete zvoliť cherry rajčinky. 

avokadova-pomazanka-s-vajickom

Avokádová „nátierka“ pre tých, čo nemajú čas

 

V prípade, že ste natrafili na nie ešte celkom zrelé avokádo, no nechcete sa ho vzdať, môžete postupovať aj nasledovne. Avokádo môžete len jednoducho vydlabať, nakrájať a poukladať na chlebík či hrianku. Následne si ho osolíte, prípadne dokoreníte, pridáte tekvicové semienka a na vrch položíte uvarené vajíčko. Voilá, chutná večera je na svete. 

hrianky-s-avokadom

Zapečené avokádo

Avokádo chutí výborne aj zapečené. Už ste tento recept niekedy vyskúšali? Zvládne ho aj úplný laik.

1

Ingrediencie

✓ 2 ks zrelého avokáda

✓ 1 červená cibuľa

✓ 1 strúčik cesnaku

✓ 1 ČL olivový olej

✓ 2 ks rajčín

✓ 60 g mozzarelly

✓ štipka soli a mletého korenia

✓ čerstvé lístky bazalky a koriandra

2

Postup

1. Na olivovom oleji orestujeme nakrájanú cibuľku a cesnak.
2. Pridáme k nim ošúpané a nakrájané avokádo.
3. Rajčiny sparíme a zbavíme šupky.
4.  Pridáme ich do zmesi a orestujeme.
5. Zmesou naplníme vydlabané polovice avokáda, osolíme, okoreníme a na vrch poukladáme nakrájanú mozzarellu a čerstvé bylinky.
6. Lodičky zapekáme vo vopred vyhriatej rúre dovtedy, kým sa mozzarella neroztopí. 

Zapečené avokádo

Avokádo chutí výborne aj zapečené. Už ste tento recept niekedy vyskúšali? Zvládne ho aj úplný laik.

zapekane-avokado-s-rajcinami-a-syrom

Avokádové brownies


Už ste niekedy vyskúšali upiecť avokádový koláč? Mali by ste.

1

Ingrediencie

✓ 1 ks zrelé avokádo

✓ 300 g horkej čokolády

✓ 150 g masla

✓ 3 ks vajíčka

✓ 120 g hnedého cukru

✓ 60 g múky

✓ 1 ČL prášok do pečiva

✓ 120 g posekaných orieškov

2

Postup

1. 230 gramov horkej čokolády roztopíme vo vodnom kúpeli spolu s maslom.
2. Vajcia a cukor vyšľaháme na hustú pen.
3. Pridáme k nej rozpučené avokádo, múku, prášok do pečiva a nakoniec aj roztopenú čokoládu a polovicu orechov.
4. Cesto spracujeme a vylejeme na plech, ktorý vopred vystelieme papierom na pečenie.
5. Plech vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C približne 25 – 30 minút.
6. Zvyšnú čokoládu dodatočne roztopíme, rozotrieme na ešte horúci koláč a posypeme zvyškom orieškov. 

brownies-z-avokada