Túžiš po aute? Prenájom auta alebo carsharing sú finančne výhodnejšie

04.10.2023 Dominika Auto Zdielať
biele-auto-budova

Prenájom auta je populárna a cenovo výhodná alternatíva k nákupu vozidla. Možnosťou je aj carsharing. Zisti viac o tom, ako využívať auto bez nutnosti jeho kúpy.

Nie každý má možnosť vlastniť motorové vozidlo a niekto ho ani nechce. Veď možností dopravy je viacero.

Patríš k tým, ktorí si pri cestovaní potrpia na komfort a nezávislosť? V tom prípade využi možnosť prenajať si auto. Je to omnoho lacnejší variant na prepravu v porovnaní s nákupom auta. A to najmä vtedy, ak ho potrebuješ mať k dispozícii len občas.

Nevieš, od koho si prenajať auto za tú najlepšiu cenu? Otvor si portál Rentalcars, na ktorom rýchlo vyhľadáš a porovnáš ponuky viacerých spoločností.

parkovisko- auta


Auto na prenájom – spôsob, ako ušetriť


Prenájom vozidiel využívajú v súčasnosti nielen jednotlivci, ale dokonca aj spoločnosti pre svojich zamestnancov. Ak potrebujú auto na firemné účely len príležitostne, stojí ich to menej, ako kúpa a servis vlastného.

Chceš si aj ty prenajať auto? Nasledujúce informácie budú pre teba užitočné.
 

Prenájom auta online


Začneme tým najdôležitejším, čo ti pomôže ušetriť. Iste dobre vieš, že väčšina produktov je online lacnejšia, no a výnimkou nie je ani služba, akou je prenájom vozidiel.

Namiesto toho, aby si išiel do konkrétnej prenajímajúcej spoločnosti a okamžite si prenajal auto, si najskôr pozri ponuky viacerých spoločností cez web. Jednoducho a rýchlo nájdeš najvýhodnejšiu ponuku, ktorá splní tvoje očakávania. Navyše môžeš využiť rôzne zaujímavé ponuky uplatniteľné len online.
 

modre-auto-na-parkovisku


Aké auto si prenajať?


Spoločnosti prenajímajúce autá majú vo svojom vozovom parku naozaj širokú ponuku vozidiel. Okrem osobných áut máš na výber aj úžitkové, menšie mestské i väčšie a takisto luxusnejšie modely.

Vozidlá sú kategorizované podľa typu vozidla, veľkosti batožinového priestoru či účelu, na ktorý sú určené. Pri výbere konkrétneho sa riaď predovšetkým zámerom na použitie automobilu a svojim rozpočtom.

__bulb
Ako funguje spolujazda a dá sa na nej ušetriť?

Cestujete do práce každý deň autom sami? Efektívnejším a ekologickejším riešením dopravy je spolujazda. Zistite, ako funguje a ako ušetrí vaše náklady na dopravu.

Krátkodobý vs. dlhodobý prenájom auta


Dĺžku prenájmu auta dobre zváž. Nielen kvôli celkovej cene prenájmu vozidla, ale predovšetkým preto, aby si mal auto k dispozícii tak dlho, ako ho budeš naozaj potrebovať.

Máš 2 možnosti. Rozhodnúť sa môžeš pre krátkodobý prenájom auta, ktorý zvyčajne trvá 1 deň. V porovnaní s dlhodobým (trvanie niekoľko dní) je spravidla lacnejší a často je výber automobilov väčší, nie je to však pravidlo.

Pozor, 1 deň prenájmu znamená presne 24 hodín. Takže ak si auto prenajmeš o 11:00 h, vrátiť by si ho mal v takom istom čase na druhý deň.
 

muz-volant-soferovanie


Čas a miesto prevzatia auta

 

Prevzatie auta v čase otváracích hodín ťa nebude stáť ani o cent viac. Ak si však nútený prevziať si auto mimo štandardných otváracích hodín, bude ti účtovaný poplatok danej prenajímajúcej spoločnosti.

Pri plánovaní prenájmu auta mysli aj na miesto vyzdvihnutia. Cena prenájmu sa mimo pobočky rýchlo navýši.

__bulb
Jednoduché triky na zabezpečenie auta proti krádeži. Poznáš ich?

Odcudzenie vozidiel nie je ničím nezvyčajným nielen v prípade starších modelov áut, ale aj tých novších. Vieš, ako na účinné zabezpečenie auta proti krádeži?

Limit kilometrov na prenajatom vozidle


Aby si sa vyhol nepríjemným poplatkom navyše, pri podpise nájomnej zmluvy sa informuj o cene za nadlimitný počet kilometrov. Každá spoločnosť má nastavený iný denný limit kilometrov a takisto sadzbu za jeho prekročenie.

Dobrou radou je urobiť fotografiu tachometra pred nájmom a následne pri vrátení auta.
 

tachometer-v-aute

Zmluva na prenájom auta


Každý prenajímateľ áut má iné podmienky, no vo všeobecnosti pri podpise nájomnej zmluvy potrebuješ:
 

__check

občiansky preukaz

__check

vodičský preukaz

__check

zoznam ďalších vodičov (vyžadujú niektoré spoločnosti)

__check

preukázať sa kreditnou alebo debetnou kartou (vyžadujú niektoré spoločnosti)


Právnické osoby sa okrem toho musia preukázať živnostenským listom alebo výpisom z obchodného registra, ktorý nie je starší ako 3 mesiace a overeným splnomocnením, ak zmluvu podpisuje iná osoba, ako je uvedená na výpise z OR.

Pri podpise zmluvy uhrádzaš okrem sumy za požičanie aj zálohu. Záloha ti bude vrátená po odovzdaní vozidla. Opäť platí, že má každá spoločnosť stanovenú inú sumu.
 

biele-auto-parkovisko


Predsa len uvažuješ nad kúpou vlastného auta? Skvelou voľbou pre teba môžu byť jazdené vozidlá. Mnohé sú v perfektnom technickom stave a za prijateľnú cenu.

Koľko stojí prenájom auta?


Výslednú sumu, ktorú platíš za prenájom auta, ovplyvňuje viacero faktorov. Je to napríklad:
 

__check

poloha pobočky na prenájom áut – spoločnosti, ktoré prenajímajú autá v centre mesta či na letisku majú spravidla vyššie ceny, ako tie mimo najviac frekventovaných častí,

__check

typ prevodovky – niektorí prenajímatelia áut môžu mať rôzne ceny podľa toho, či ide o auto s manuálnou alebo automatickou prevodovkou,

__check

poistenie – informuj sa, aké poistenia sú zahrnuté v prenájme auta, podmienky každej spoločnosti sú iné.

__bulb
Porovnanie: Najlacnejšie povinné zmluvné poistenie auta

Potrebujete uzatvoriť poistenie vášho vozidla? Chcete to najlacnejšie povinné zmluvné poistenie? Poradíme vám, kde ho hľadať a ako získať najvýhodnejšiu cenu.


Carsharing – možnosť č. 2, ako mať auto k dispozícii


Vieš, čo je carsharing? Ak si o ňom ešte nepočul, radi ti ho predstavíme. Je to spôsob, ako môžeš využívať auto kedykoľvek, keď ho potrebuješ, bez toho, aby si ho vlastnil. Znie ti to podobne ako v prípade spoločností, ktoré autá prenajímajú? Čítaj ďalej.

Carsharing – zdieľanie áut funguje veľmi jednoducho. Auto si rezervuješ pomocou aplikácie v danom rezervačnom systéme. Auto môžeš vyhľadávať na základe viacerých filtrov (napr. cena za deň, značka auta, typ prevodovky a pod.). Zároveň vidíš informácie o majiteľovi vozidla, od ktorého si auto ideš požičať.

Po vybratí auta a jeho rezervácii si ho následne vyzdvihneš na ulici a môžeš ho využívať. Vrátiš ho zaparkovaním na ulici alebo v určenej zóne. Suma za používanie auta sa ti automaticky strhne z platobnej karty.

3 rozdiely medzi autom na prenájom a zdieľaným
 

__check

Vyzdvihnutie a vrátenie – prenájom auta si musíš rezervovať vopred a kľúče si vyzdvihnúť na pobočke. Pri carsharingu môžeš urobiť rezerváciu aj tesne predtým, ako auto potrebuješ. Navyše, auto si môžeš požičať a vrátiť kedykoľvek bez ohľadu na to, či je deň alebo noc.

__check

Typy áut – v rezervačnom systéme zdieľaných áut nájdeš najmä mestské autá, určené na každodenné použitie. Pri prenájme máš na výber rôzne modely.

__check

Pri carsharingu potrebuješ len aplikáciu, pri prenájme vozidla musíš navštíviť pobočku.


Carsharing prišiel na Slovensko len pred niekoľkými rokmi, preto je pre mnohých stále veľkou novinkou. Postupne sa však dostáva do viacerých miest, takže sa dá predpokladať, že bude patriť k stále častejšie využívaným službám.

Kedy sa rozhodnúť pre carsharing? Je vynikajúci predovšetkým na presúvanie v rámci mesta, z miesta na miesto. Na dlhšie trasy a výlety zvoľ prenájom auta.
 

fialove-auto-ulica-budova


Ako využiť carsharing a zarobiť?


Okrem toho, že si vieš cez túto službu auto požičať, môžeš ponúknuť ostatným vodičom svoj vlastný automobil. Stačí, aby si sa v konkrétnej aplikácii zaregistroval, nahral údaje o aute a určil cenu za deň jeho používania.

Ak máš auto väčšinou len zaparkované a nevyužívaš ho, je to skvelý spôsob, ako môžeš jeho vlastnenie speňažiť. Samozrejme, auto by malo byť v skvelom technickom stave, akýmsi základom sú kvalitné pneumatiky. Nové zoženieš v e-shope Tirendo.

Chceš, aby tvoje auto vyzeralo dobre? Užitočné autodoplnky do každého auta nájdeš v e-shope Autovybava. Rýchle dodanie a skvelé ceny sú zárukou tvojej spokojnosti.

Chceš si auto prenajať na dlhšiu trasu? Rezerváciu nenechávaj na poslednú chvíľu, aby si mal k dispozícii čo najväčší výber. Naopak, ak sa chceš len rýchlo presunúť v rámci mesta, využi rýchly carsharing.