Elektromobily - výhody, nevýhody, mýty a dotácie

06.06.2022 Mária Auto Zdielať
elektromobil-nabijanie-na-domacej-stanici

Ceny pohonných hmôt závratne stúpajú. Premýšľate nad šetrnejšou alternatívou auta, akou sú elektromobily?

Pred kúpou elektromobilu vás však určite bude zaujímať niekoľko zásadných informácií. Práve preto vám prinášame odpovede na najčastejšie otázky o autách na elektrinu. Spoznáte ich výhody a nevýhody. Zistíte, či štát ponúka dotácie na jeho zakúpenie. A takisto vám odhalíme aj najčastejšie mýty o elektrických autách.

Ktovie, možno vás presvedčia o tom, že je to investícia, ktorá sa skutočne oplatí. Bez ohľadu na to, či to bude z finančných alebo ekologických dôvodov.

Plánujete nabíjať vaše auto v pohodlí domova? V tom prípade by vo vašej domácnosti rozhodne nemala chýbať domáca nabíjačka. Využite naše Alza zľavové kupóny ušetrite na prevádzke vášho elektromobilu čo najviac.

Elektrické vozidlo vs plug-in hybrid

 

V diskusii o elektromobiloch majú svoje stále miesto aj hybridné autá. Aký je rozdiel medzi elektrickým a hybridným modelom auta?

Zatiaľ čo plne elektrické vozidlá fungujú výlučne na elektrickú energiu, plug-in hybridy kombinujú elektrickú energiu a spaľovací motor. Elektrina slúži na pohon elektromotora. Spaľovací motor je zas vynikajúcou alternatívou v prípade nízkeho dojazdu alebo pri zvýšení výkonu.

muz-nabija-elektromobil-na-domacej-stanici

Výhody elektromobilov

 

Revolúcia elektromobilov priniesla do dopravného priemyslu mnoho výhod. Medzi tie najhlavnejšie patrí to, že nevytvárajú hlukové znečistenie, nespaľujú palivá a neprodukujú lokálne emisie. Práve naopak.

Disponujú menším množstvom mechanických častí, takže sú efektívnejšie a vyžadujú si menej údržby. Ich najväčšou výhodou však je, že získavajú energiu z elektriny, ktorú je možné generovať z obnoviteľných zdrojov.

 

Ich prevádzka je lacnejšia

 

Tento typ auta je šetrný pre každú peňaženku. Je pravdou, že vstupný náklad na kúpu nového alebo ojazdeného elektromobilu je o niečo vyšší. Avšak, rozhodne ušetríte na jeho prevádzke. Čo je ale v aktuálnej dobe najpodstatnejšie, ušetríte na palive.

Nabíjať zadarmo môžete nielen doma, je to aj častý benefit zamestnávateľov. No a za minimálne ceny si váš elektromobil môžete nabíjať na klasických staniciach. Tie sa najčastejšie nachádzajú na čerpacích staniciach, v Lidli, Bille alebo Kauflande.

V súčasnosti už neplatí, že by bolo nabíjacích staníc na Slovensku málo. Komplexnú mapu týchto miest na Slovensku nájdete na stránke www.nabky.com.

Pomerne veľa peňazí môžete ušetriť aj v rámci servisu. Už žiadna kontrola oleja, sviečok, rozvodov či absolvovanie emisných kontrol. Na elektromobile sa vám jednoducho nemá čo pokaziť.

Vedeli ste, že elektromobil väčšinou brzdí pomocou rekuperácie, teda elektromotorom? Vďaka tomu pri brzdení dobíja baterku. Opotrebovanie bŕzd je neporovnateľne pomalšie ako v prípade auta so spaľovacím motorom.

nabijacia-stanica-na-elektromobil

Ekologickejšie ako autá so spaľovacím motorom

 

Azda najkontroverznejším parametrom elektromobilov je ich ekologický aspekt. Doprava je jedným z najzásadnejších znečisťovateľov ovzdušia. Vytvára smog, ktorým „trpí“ väčšina svetových metropol. Práve preto sa do niektorých z týchto miest dostanete len elektromobilom. Autá s klasickým spaľovacím motorom majú v centre prísny zákaz.

Vďaka elektromobilom tak do mesta nevnášajú žiadne emisie. Čím bude podiel elektromobilov v meste vyšší, tým bude vzduch oveľa čistejší.

Je pravdou, že elektrická energia sa vyrába najmä z fosílnych palív. V prepočte ich však produkujú až o 90 % menej ako pri prevádzkovaní auta so spaľovacím motorom. Naviac, výroba elektrickej energie neustále napreduje. Každým rokom narastá podiel tzv. čistej elektriny z obnoviteľných zdrojov.

biele-elektroauto-zaparkovane-na-chodniku

Aká je najväčšia výhoda nabíjacej stanice na elektromobil doma? Nikdy sa nemusíte stresovať, či máte dostatok energie na dojazd, pretože si auto vždy dobijete u vás doma! Vyberte si z ponuky domácich nabíjačiek na v e-shope Conrad.

Bezpečnosť je na prvom mieste

 

To, že elektromobily nie sú bezpečné je azda najväčší mýtus. Aj elektromobily, rovnako ako autá so spaľovacím motorom, musia prejsť bezpečnostnými testami. V opačnom prípade by sa do ulíc nedostali. O ich kvalite svedčia aj vynikajúce výsledky v testovaní bezpečnosti.

Navyše, absencia spojky a manuálne riadenej prevodovky ponúka väčší rozsah funkcií. Nielenže sú tiché a energické, ale aj mimoriadne jednoduché na používanie. Samozrejmosťou sú nielen asistenčné systémy, ale aj automatické odpojenie batérie v prípade dopravnej nehody.

Ako je to ale s chodcami? Sú pre nich elektromobily bezpečné, aj keď sú extrémne tiché? Pre chodcov predstavujú zvýšené riziko. To je aj dôvod, prečo európska legislatíva trvá na usmernení, aby elektromobily do rýchlosti 20 – 30 km/h vydávali špecifický zvuk. A to, najmä pri cúvaní.

biele-elektromobily-zaparkovane-na-chodniku

Nevýhody elektromobilov

 

Ako všetky nové inovácie, aj elektrické autá disponujú nielen výhodami, ale aj niekoľkými nevýhodami. Väčšina z nich je spojená s kontroverziou ohľadom iónovo-lítiových batérii, vysokým vstupným kapitálom pri ich kúpe alebo zdĺhavým a prácnym nabíjaním.

 

Sú drahé

 

Kúpa elektrického auta je pre bežného Slováka stále pomerne drahá. Za mnohé značky zaplatíte často dvojnásobok ako v prípade kúpy toho istého modelu so spaľovacím motorom. Mnohí kupujúci si tak za vyše 20 000 € radšej kúpia „poriadne auto“ ako malý mestský elektromobil.

Vysoká cena sa vám ale môže, vrátiť na prevádzkových nákladoch. Závisí to od mnohých faktorov – ako často nabíjate na rýchlonabíjačkách, ktoré baterky výrazne opotrebujú, koľko kilometrov najazdíte a podobne.

zena-nabija-elektromobil

Zdĺhavé a prácne nabíjanie

 

S elektromobilom si rozhodne musíte vycibriť váš osobný time management. Hoci je nabíjanie v súčasnosti rýchle a jednoduché, pre mnohých sa stáva problémom. Prejsť tú istú trasu vám zaberie viac času, pretože auto musíte ešte aj dobiť. Priemerný elektromobil však na jedno nabitie prejde okolo 150 – 200 km na diaľnici.

Väčšina majiteľov si kvôli predĺženiu životnosti batérie elektromobily nabíja doma. V domácom wallboxe si auto dobijete na 80 % kapacity približne za 4 hodiny a 15 minút. Túto dobu však viete výrazne skrátiť pomocou rýchlonabíjačky. Dobíjanie tak môže trvať len neuveriteľných 40 minút!

 

Zhoršujú klimatické zmeny

 

Elektromobily v rámci prevádzky neprodukujú do ovzdušia žiadne emisie. Ich najväčším problém sú batérie. Na ich výrobu potrebujeme vzácne kovy. Najmä lítium či kobalt. Kobalt sa už síce na výrobu elektrobatérií takmer nevyužíva, no v prípade lítia je to stále aktuálny problém.

Niektoré z batérií je možné recyklovať. Väčšina však končia zahrabané na obrovských skládkach nebezpečných odpadov. Najnebezpečnejšie sa tak stáva ich uskladnenie bez toho, aby do pôdy prenikli nebezpečné toxíny.

Neviete, kde zrecyklovať starú autobatériu? Pozrite si náš kompletný návod na triedenie odpadu a dozviete sa!

elektroauto-v-prirode

Dotácie na elektrické autá

 

Dotáciu na elektromobil môžu na Slovensku získať nielen súkromníci, ale aj podnikatelia či verejná inštitúcia.

Dotácia sa vzťahuje na nové elektrické alebo plug-in hybridné vozidlo. Podmienkou je však pohon na alternatívne palivá, v technickom preukaze nemôže mať uvedeného vlastníka ani držiteľa vozidla a nemôže byť prihlásené do evidencie vozidiel.

Štátnu dotáciu si môžete uplatniť na tieto typy vozidiel:

Typ vozidla Výška dotácie
Batériové elektrické vozidlo M1*

8 000 €

Batériové elektrické vozidlo N1**

8 000 €

Plug-in hybridné vozidlo M1

5 000 €

Plug-in hybridné vozidlo N1

5 000 €

* Vozidlo kategórie M1 má najmenej štyri kolesá a je konštruované na prepravu osôb a ich batožiny. Vozidlo má okrem sedadla vodiča maximálne 8 ďalších sedadiel.
** Vozidlo kategórie N1 je navrhnuté na prepravu nákladu s maximálnou celkovou hmotnosťou do 3,5 tony.

Starostlivosť o elektromobil si naozaj nevyžaduje veľa. Doplnková výbava do vášho auta sa však vždy zíde. O to viac, ak je v ponuke za zvýhodnené ceny v rámci e-shopu Autovybava.sk.

Ako je to s elektromobilmi na Slovensku?

 

Slováci väčšinou vo všeobecnosti neveria novým technológiám. A tento trend sa však začína pomaly vytrácať. V dôsledku vysokých cien pohonných hmôt tak začínajú čoraz viac uvažovať nad šetrnejším elektromobilom.

Najpredávanejším modelom elektromobilu na Slovensku sa za rok 2021 stala značka Škoda. V roku 2021 značka na Slovensku predala 203 elektromobilov. Najväčšie zastúpenie mala ŠKODA ENYAQ IV s 35 predanými kusmi v decembri.  

skoda-enyaq-najpredavanejsi-elektromobil-sk

Autá poháňané elektrinou už nie sú žiadnou novinku. Každoročne sa z nich stáva populárnejšia forma mobility. Niet pochýb o tom, že majú svoje špecifiká. Avšak, jazda na nich môže byť rovnako praktická a zábavná, ako pri klasickom spaľovacom motore. No najmä lacnejšia.

Zaujal vás tento článok? Chcete sa dočítať viac o tom, kedy je čas meniť letné pneumatiky za zimné? Ako ich skladovať počas zimy? Alebo kde si kúpiť diaľničnú známku? Viac informácií nájdete na našom blogu v kategórii Auto.