Zero waste: Život bez plytvania a odpadu

zero waste

Ochrana životného prostredia by nemala byť iba otázkou aktivistov, zaujímať by mala nás všetkých. Svojou troškou môžete prispieť aj vy. Ako ste na tom? Zvyknete separovať odpad či nakupujete s vlastnou taškou? Podeľte sa s nami :-). Pre tých, ktorý so zero waste ešte len začínajú, prinášame zopár užitočných tipov.

 

Spôsobov, ako šetriť našu Matku Zem je nespočetne veľa, dôležité je poznať sám seba, svoje každodenné návyky a zlozvyky. Poďme si to spolu rozmeniť na drobné. 

Separovaný odpad
Ani vám nie je osud našej planéty ľahostajný? Urobte pre to niečo. Začať pritom môžete u seba doma. Veď napokon, nie je nič jednoduchšie ako začať triediť odpadky. Separovaný odpad vôbec nie je vo svete novinkou a začať s ním môžete okamžite a to aj bez prvotnej investície do nových odpadkových košov. Stačí, keď papier začnete odkladať do starej papierovej tašky, plast do igelitky a napríklad také sklenené nádoby, môžete využívať opakovane. 

odkadkovy kos vasekupony.sk

 

Dajte zbohom plastom
Minimalizujte odpad a zabudnite na plast. Plastové fľaše nahraďte sklenenými. Kedysi nebolo nič nezvyčajné, že si ľudia nakupovali produkty na váhu a do vlastných nádob. Dnes to funguje podobne. Hoci sú bezobaľové obchody u nás pomerne novinkou, určite sa ich oplatí navštíviť.

eko flase vasekupony.sk

 

Šetrite vodou
Podobne je to aj s vodou. Naučte sa ňou šetriť úplne automaticky. Stačí, ak pri sprchovaní vypnete vodu počas nánašania šampónu či sprchového gélu. Podobne postupujte aj pri umývaní riadu. Staší, ak si napustíte drez vodou a všetok ušpinený riad v ňom naraz umyjete a následne len opláchnete. Vedeli ste, že vodou sa dá šetriť aj počas prania? Presne tak. Stačí, ak svoju práčku nastavíte na nižšiu teplotu a kratší cyklus a ušetríte tak nielen váš drahocenný šas, ale aj vodu a tiež energiu.

 
Elektrická energia
Šetriť môžete aj v prípade osvetlenia. Zabúdate za sebou v miestnostiach zhasínať? Zmeňte to. Dôležitou úlohou je aj výmena klasických žiaroviek za tie ekologické. 

eko ziarivky vasekupony.sk

 

Okrem týchto základných rád však môžete chrániťprírodu aj ďalšími spôsobmi: 
 

*Káva so sebou či sklenená fľaša na vodu
Kupujete si každé ráno kávu so sebou v kaviarni? A nalievajú vám ju vždy do nového kelímku? Zmeňte to. Zakúpte si čoraz populárnejší Keep Cup alebo iný termohrnček a zalejte si kávu buď ešte doma, alebo si do neho nechajte naliať obľúbený nápoj priamo v kaviarni. Podobne je to aj fľašou na vodu. Vymeňte plastovú fľašu za sklenenú a používajte ju opakovane aj niekoľko rokov.

 
*Nákupy s vlastnou taškou
Aj vy sa zvyknete každý deň po práci zastaviť v obchode a nakúpiť zopár potravín? A akú používate tašku? Kupujete si igelitky alebo máte svoju vlastnú? Igelitové vrecúška sú vo svete veľký problém. Mnohí predajcovia bojujú proti ním tak, že ich spoplatnili, prípadne ich nahradili tými papierovými.  Momentálne sú veľkým hitom práve plátené a sieťované tašky. Zakúpte si aj vy aspoň jednu takú a majte ju vždy poruke. 


*Vlastné slamky
Milujete miešané drinky a neviete si ich predstaviť bez slamky? Tak si zakúpte tú antikorovú. Na trhu sa nachádza množstvo slamiek, ktoré nahradie tie jednorazové. Vyberať si môžete napríklad sklenené, bambusové či tie z nereze. 
 
 
*Odličovacie tampóny
Používate pri odličovaní jednorazové vatové tampóny? Koľko ich za jeden deň miniete? Hmm,  a nebolo by lepšie ich nahradiť niečím, čo môžete používať donekonečna?  Na trhu sú už niekoľko rokov tampóny z biobavlny, ktoré môžete používať dookola. Tieto tampóny sú šetrné nielen ku vašej pokožke, ale aj životnému prostrediu.