Viete, ktoré bylinky by vo vašej domácnosti nemali chýbať?

byliny

Určite viete, že bylinky a rôzne vňate sú nielen najlepšími dochucovadlami, ale aj domácimi lekármi. Vďaka obsahu širokého spektra prospešných látok si dokážu poradiť s mnohými chorobami a neduhmi. Poďme si však o jednotlivých bylinkách a ich účinkoch povedať niečo viac.



* Tymián
Tymián alebo dúška tymiánová je jedna z najznámejších stredomorských byliniek. Svojou arómou dokáže preraziť všetky chute, a preto ho používajte v kuchyni opatrne. Vo farmácii má široké využitie, pripravujú sa z neho odvary, sirupy, extrakty, liečivé čaje. V ľudovej liečbe sa používa ako kloktadlo proti čiernemu kašľu a zápalu priedušiek a rozpúšťa tiež hlieny.

tymian vasekupony.sk

* Medovka
Medovka lekárska má liečivé účinky pre tráviacu sústavu, používa sa proti nadúvaniu a kŕčom, dodáva chuť k jedlu. Inhalácia jej silice podporuje vykašliavanie a uvoľňovanie hlienov. Vhodná je aj do kúpeľov alebo ako kloktadlo, napríklad pri zápale mandlí a ďasien.

medovka vasekupiny.sk

* Nechtík lekársky
Nechtík bol v minulosti a aj dnes je hojne využívanou bylinkou. Má široké spektrum pozitívnych účinkov. Pôsobí prospešne na tráviacu sústavu, zmierňuje bolesti hlavy, migrény, čistí krv, lieči kožné problémy, pomáha pri liečbe viacerých druhov rakoviny, detoxikuje organizmus, znižuje tlak.

nechtik lekarsky vasekupony.sk

* Repík lekársky
Odvar z repíka sa používa najmä pri tráviacich a zažívacích problémoch, lieči kožné problémy, pomáha s hojením rán, zabraňuje vzniku infekcie. Pre močopudné účinky sa používa pri poruchách funkcie obličiek. Využitie nachádza aj pri problémoch s dýchacou sústavou, pri nádche a pri kašli.

repik lekarsky vasekupony.sk

* Púpava lekárska
Púpava má mnohostranné využitie. Pomáha pri problémoch s tráviacou sústavou, pri problémoch s obličkami, podporuje liečbu obehovej sústavy - čistí krv, pomáha pri kožných problémoch, pri cukrovke, reume, podporuje liečbu rakoviny.

pupava lekarska vasekupony.sk

* Šalvia lekárska
Čaj zo šalvie sa užíva pri kašli a pri poruchách trávenia (nadúvaní, hnačke), na krvný obeh a nervovú sústavu. Pôsobí na zmiernenie nadmerného potenia. Zvonku sa používa ako kloktadlo pri zápaloch horných dýchacích ciest alebo pri bolestiach zubov a paradentóze.

salvia lekarska vasekupony.sk

* Rozmarín lekársky
Zbierajú sa listy, ktoré sa používajú sušené na nálevy, liečivé čaje, maste, náplaste. Silica sa používa aj vo voňavkárskom a v kozmetickom priemysle (výroba kolínskej vody a podobne). Čerstvý rozmarín býva odpradávna slávnostnou ozdobou svadobčanov. V kuchyni sa  pre svoju charakteristickú arómu používa ako korenina do omáčok alebo priamo na mäso či ryby. Ani pri vysokých teplotách nestráca svoju vôňu a chuť.

rozmarin lekarsky vasekupony.sk

* Bazalka pravá
Listy bazalky sa síce používajú najmä ako korenina do jedál, používajú sa však aj v lekárnictve a kozmetike. Sušené listy sa používajú ako korenie do jedál alebo vo forme čaju na podporu trávenia. Bazalka si i pri tepelnom spracovaní uchováva svoje liečivé schopnosti. Účinkuje protizápalovo pri ochoreniach ústnej dutiny, má protikŕčové účinky pri chronickej bronchitíde s výrazným kašľom a celkovo pôsobí upokojujúco na nervovú sústavu.

bazalka vasekupony.sk

* Rumanček kamilkový
Odvar či čaj z rumančeka pôsobí proti zápalovým chorobám, pomáha pri chorobách tráviaceho traktu, znižuje bolesť, hojí rany a zabraňuje tvorbe jaziev. V kozmetike sa používa najmä do krémov.

rumancek kamilkovy vasekupony.sk

* Materina dúška
Pri chorobách dýchacieho ústrojenstva, pri poruchách trávenia (nadúvanie, hnačka) či pri zápaloch močových ciest sa používa vnútorne. Zvonku ju možno použiť ako kloktadlo alebo do kúpeľa. Pôsobí upokojujúco na nervovú sústavu - a to najmä pri nespavosti, bolestiach hlavy, závratoch, nervozite a podráždenosti, ale aj telesnej a duševnej slabosti a pri kŕčoch.