Tekutý alebo sypký prací prášok - ktorý je lepší?

22.01.2018 Kristína Nakupovanie Zdielať
pracka-praci-prasok

Používate tekutý alebo sypký prací prášok? Ktorý z nich je lepší? Prečítajte si na blogu Vašekupóny.sk a nakupujte pracie prášky so zľavovými kupónmi.

Zle vypratá bielizeň je nočnou morou snáď každej gazdinky. Niekedy hráme, kto z koho a skúšame, či sú odolnejšie naše nervy alebo škvrny na tričku. Riešením môže byť používanie správneho čistiaceho prostriedku.

Vedeli ste, že pracie prostriedky môžete nakupovať aj v e-shope Mojalekáreň.sk? Pozrite si ponuku a možno objavíte nové, ktoré ste predtým nepoznali.

muz-kos-na-bielizen


Tekutý vs sypký prášok na pranie


Rovnako, ako máme obľúbené recepty na varenie, máme aj zavedené postupy a triky v otázkach prania. Pracie prostriedky sa rozdeľujú na dve veľké skupiny – tekuté a sypké, resp. práškové. Každý má svojich skalných fanúšikov aj odporcov. Aké sú ich najväčšie výhody a nevýhody?
 

muz-kos-na-bielizen

Populárne tekuté pracie gély


Obľúbené tekuté pracie prostriedky nám zjednodušujú život od 50. rokov minulého storočia. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že sú účinné najmä pri odstraňovaní bežných škvŕn. Zároveň však výborne zlikvidujú aj mastné fľaky. Popularitu im však priniesla hlavne ich konzistencia, vďaka ktorej sa zdajú byť praktickejšie. Môžeme ich aplikovať priamo na škvrnu, a lepšie tak rozpustia nečistoty priamo uprostred vlákien.

Ich najväčšou nevýhodou je ich samotná výroba a nákladná preprava. Vyrábajú sa na báze vody a balia sa do plastových fliaš, čím zaťažujú životné prostredie.

S ich vyššou cenou si hravo poradíte nákupom online. Využite zľavové kupóny na drogériu a vaša peňaženka sa vám poďakuje.
 

zena-praci-gel-prasok

__bulb
Čistiace prostriedky vyrobené doma – zdravé, lacné a ekologické

Zamysleli ste sa niekedy, koľko chémie použijeme, aby sme mali čistý domov? Účinné čistiace prostriedky si viete jednoducho vyrobiť aj doma. Jednoducho a lacno.

Výhody
 

__check

rozpustné aj pri nižšej teplote a kratšom cykle prania

__check

skvelá účinnosť na škvrny

__check

účinné aj pri ručnom praní

__check

veľmi šetrné k bielizni

__check

na vypratie stačí aj menej prostriedku

__check

jednoduché dávkovanie

__check

citlivé k pokožke

Nevýhody
 

__check

bielej bielizni nenavrátia úplnú belosť

__check

vyššia cena

__check

ekologické hľadisko – balené v plastových fľašiach

pracka-praci-gel-nalievanie


Takmer zabudnuté sypké prášky


Sypké pracie prostriedky sú staršími súrodencami modernejších tekutých. Staršie však nemusí automaticky znamenať horšie. Práve naopak. Všetko má svoje pre a proti a aj práškové pracie prostriedky majú stále čo ponúknuť.

Predovšetkým je známe, že aktívne formuly v práškových prostriedkoch sú stabilnejšie ako tie v kvapalných. Vďaka tomu s ich pomocou ľahšie odstránite aj trávu aj bahno z futbalového dresu svojho syna. Ich pozitívnou stránkou je aj dlhšia trvanlivosť. Dávajte pozor na vlhkosť prostredia, kde ich skladujete. Prášky obsahujú aj viac bieliacich zložiek ako tekuté prostriedky. Zároveň to však znamená, že obsahujú všeobecne viac chemikálií, čo môže byť potenciálne nebezpečné pre zdravie.
 

praci-prasok-odmerka-balenie-pracieho-prasku

Výhody
 

__check

účinné pri odstraňovaní odolných nečistôt

__check

bielemu oblečeniu navrátia prirodzenú bielu farbu

__check

účinné aj pri praní v tvrdej vode

__check

jednoduché dávkovanie

__check

ekologické hľadisko – balené v kartónových krabiciach

Nevýhody
 

__check

pri kratšom praní a nižšej teplote sa nemusia úplne rozpustiť

__check

nevhodné na ručné pranie kvôli dlhšiemu rozpúšťaniu

__check

na oblečení môžu zostávať škvrny

__check

u osôb s citlivou pokožkou môže dochádzať k alergickým prejavom

__check

potrebné skladovanie v suchu

praci-prasok-odmerka-latka


Patríte k tým, ktorí radi skúšajú nové produkty alebo zostávate verní tomu, čo vám vyhovuje? Pri pracích prostriedkoch vám odporúčame skúsiť viaceré. Ich zloženie sa neustále inovuje a ich testovaním môžete nájsť ešte lepší pre vašu bielizeň a vás.

Neviete, či kúpiť kombinovanú práčku so sušičkou alebo samostatnú práčku a sušičku? Náš článok vám možno uľahčí rozhodovanie, čo je pre vás lepšie.