Najlepšie robotické kosačky: Ktorá je úplný TOP? Segway vs. Gardena

Robotická kosačka na trávniku.

Je pokosený trávnik bez námahy tvojím snom? Prečítaj si naše porovnanie na najlepšie robotické kosačky dvoch obľúbených značiek. Ktorú z nich si vyberieš?

Popularita robotických kosačiek vzrástla rovnako rýchlo ako to bolo v prípade robotických vysávačov, a vôbec nie sme prekvapení. Veď tento druh kosačky jednoducho pokosí trávu za teba, zatiaľ čo oddychuješ, si v práci alebo sa venuješ rodine. Úspora času a energie je teda zaručená. Predaj robotických kosačiek stúpa každým rokom, a to najmä v domácnostiach s čistými trávnatými plochami bez prekážok. Na tie je totiž robotická kosačka ideálna.

Aj ty by si si robotickú kosačku rád zaobstaral a zaujíma ťa, aké parametre sú pri jej kúpe najdôležitejšie? Povieme ti to v nasledujúcich riadkoch a zároveň porovnáme robotické kosačky dvoch obľúbených značiek.

__bulb
Grilovacia sezóna sa začína: Ako vybrať najlepší elektrický gril?

Nevieš sa dočkať tej chuti čerstvo ugrilovaných pokrmov? Poď si vybrať pre teba ten najlepší elektrický gril za super cenu a odštartuj grilovaciu sezónu.

Ako robotická kosačka funguje?


Kvalitné modely robotických kosačiek sú plne autonómne, to znamená, že bez akéhokoľvek ľudského pričinenia vyjdú z ich stanice a kosia na určenej ploche do vybitia batérie. S minimálnou batériou sa vrátia do stanice, aby sa znovu nabili na ďalšiu prevádzku. Na správne fungovanie robotickej kosačky nadväzuje jej inštalácia.

Čo sa týka inštalácie, máš dve možnosti – môžeš ju zrealizovať sám, alebo sa spoľahnúť na odborníkov. Tu je potrebné povedať to, že robotická kosačka sa od robotického vysávača odlišuje v jednej zásadnej veci – nemôže chodiť po záhrade ľubovoľne ako vysávač po dome, ale je potrebné vymedziť jej presnú plochu na kosenie. Využíva sa na to kábel umiestňovaný do zeme po obvode trávnika, aby robotická kosačka snímala okraj, po ktorý môže ísť.

Nie je to však také jednoduché, dôležité je zohľadniť trasu kosenia, úzke miesta či prechod medzi dvomi a viacerými oddelenými trávnatými plochami. Aj preto je všeobecným odporúčaním obrátiť sa na odbornú firmu. Tá okrem spomínaných činností určí aj najlepšie miesto na umiestnenie nabíjacej stanice.

Nabíjacia stanica má byť umiestnená približne v strede plochy na kosenie, teda nie v jej rohu alebo mimo nej. Potrebná je vodorovná plocha s prevažným tieňom. Dôležité je aj to, aby okolie nabíjacej stanice bolo prejazdné z pravej, ľavej i prednej strany pre bezproblémový odchod i príchod kosačky.

Nasleduje odborné umiestnenie obvodového kábla do zeme, a to do hĺbky 5 cm. Kosačka ho pri kosení zosníma pomocou svojich senzorov a túto hranicu neprekročí. Takéto zavedenie kábla má aj ďalšie výhody, a to, že kábel nebude estetickou prekážkou záhrady, nik sa oň neporaní a ani nedôjde k jeho poškodeniu.

Vedel si, že niektoré kosačky sú vybavené senzorom na zaznamenanie rastu trávy? Takéto modely dokážu samé vyhodnotiť, kedy je vhodné trávnik pokosiť.

Iné modely zase fungujú na základe umelej inteligencie a pri nich nie je nutné ukladať obvodový kábel. Automaticky rozoznajú trávnaté plochy i prekážky. Samozrejme, modelom s takouto vychytávkou zodpovedá aj vyššia cena.

No a poslednou činnosťou v procese inštalácie robotickej kosačky je samotné uvedenie kosačky do prevádzky. V prvom rade je potrebné všímať si, či kosačka nemá problém odísť a prísť do nabíjacej stanice. Nasleduje nastavenie kosiacich plôch a času pravidelného kosenia. Teraz je čas ju spustiť a sledovať priebeh kosenia.

Robotická kosačka na trávniku, kríky.
Autor: niekverlaan (Pixabay.com)

Rôzne druhy záhradných kosačiek, i tie robotické, nájdeš v online obchode Lidl. Nenechaj si ujsť kvalitné a cenovo dostupné produkty. A pre ešte viac skvelých ponúk si nainštaluj Lidl aplikáciu do mobilu.

Na aký trávnik je vhodná robotická kosačka?


Pre robotickú kosačku sa odporúča rozhodnúť v prípade väčších, rovinatých a trávnatých pozemkov. Síce dokáže obísť strom či skalku, ale pokosenie trávy nebude okolo prekážok také precízne. Neporadí si ani s príliš vysokou trávou, maximálna odporúčaná výška trávy na kosenie robotickou kosačkou je 10 cm. A nezabudni, že robotická kosačka je určená na pravidelné kosenie trávnika.


A čo členenie trávy? Najlepšia robotická kosačka si poradí aj s prechodmi medzi trávnatými plochami, no kosenie urýchli, ak je trávnatá plocha v jednom celku.


Ako vybrať robotickú kosačku?


Tento odsek venujeme parametrom, ktoré sú pri kúpe robotickej kosačky najpodstatnejšie. Ide najmä o rozlohu kosenej plochy, hmotnosť, rozmery a hlučnosť, napájanie a výdrž kosačky, možnosti ovládania, výška kosenia a záber, funkcie a technológie, cena.

Tieto parametre zároveň aplikujeme na porovnávané modely robotických kosačiek od vybraných značiek. Rozhodli sme sa porovnať modely Segway Navimow H800E a Gardena Smart Sileno City 500. Oba modely sú medzi zákazníkmi dlhodobo pozitívne hodnotené a majú zaujímavé vlastnosti.

 

Rozloha kosenej plochy


Podľa rozlohy kosenej plochy sa kosačky rozdeľujú do troch skupín, a to do 400 m2, 800 m2 a 1600 m2.  Ide o prvý údaj, ktorý si pri kúpe môžeš všímať, pretože priamo súvisí s veľkosťou plochy, ktorú potrebuješ kosiť.

Do úvahy ber aj sklon terénu, pretože si niektoré kosačky nemusia poradiť so stúpaním väčším ako 45 %. Naopak, extra výkonné modely zvládnu aj omnoho výraznejší sklon.

Robotická kosačka Segwey Navimow H800E je vhodná na trávnik s plochou až 800 m2. Čo sa týka sklonu, bez problémov zvládne aj 45 % stúpanie. Jej konkurent od značky Gardena má rozlohu kosenej plochy uvedenú už v samotnom názve, a to do 500 m2. Poradí si s nižším sklonom, a to približne do 35 %.

 

Hmotnosť, rozmery a hlučnosť


Zrejme súhlasíš, že najdôležitejším parametrom z vyššie uvedených je práve hlučnosť, no pri umiestňovaní kosačky a jej vplyvu na celkový vzhľad a veľkosť záhrady nie sú zanedbateľné ani rozmery. Ako je to v prípade hlučnosti a rozmerov u porovnávaných modeloch robotických kosačiek?

Robotická kosačka Segway Navimow H800E disponuje rozmermi 603 x 448 x 264 mm a pri prevádzke dosahuje hlučnosť v hodnote 54 dB. A v tomto článku konkurenčný model Gardena Smart Sileno City 500 meria 380 x 130 x 550 mm. Za plnej prevádzky vydáva hlučnosť 58 dB. Ako vidíš, hodnota hlučnosti je pri oboch modeloch minimálna a chod je tichý v porovnaní s inými druhmi kosačiek.

Navyše, oba modely sú vyrobené z kvalitných materiálov a prispôsobené na prácu aj v nepriaznivých poveternostných alebo daždivých podmienkach.


Zdroj: Gardena (YouTube.com)

Potrebuješ pokosiť na ťažko dostupných miestach? Doplň svoju záhradnú techniku o strunovú kosačku, s ktorou to bude hračka.

Napájanie a výdrž


Rovnako ako kosenie, tak i napájanie robotickej kosačky prebieha úplne automaticky, takže jej nabíjanie je od teba úplne nezávislé.

Celkovú výdrž batérie neovplyvňuje len výrobcom zvolená batéria, ale aj typ terénu a rozloha kosenej plochy. Batéria na jedno nabitie vydrží zvyčajne 30 až 180 minút a kosenie zvyčajne trvá rovnako dlho. Pri výkonnejších modeloch môže kosenie trvať omnoho kratšie.

Robotická kosačka Segway Navimow H800E sa do plného nabitia potrebuje nabíjať 180 minút a následne rovnaký čas zvládne byť v nepretržitej prevádzke.

Gardena Smart Sileno City 500 vydrží po 60 minútovom nabíjaní výkonne kosiť 65 minút.

__bulb
Ako vybrať drvič konárov a kde ho kúpiť?

Rozmýšľaš, ako efektívne upratať ostrihané vetvy a konáre zo stromov? Poradíme ti, ako vybrať drvič konárov a aj to, kde ho kúpiš za bezkonkurenčné ceny.

Možnosti ovládania


Nastavenie času na spustenie procesu kosenia i to, ako dlho bude kosenie trvať, patrí pri súčasných modeloch robotických kosačiek k bežným možnostiam. Vďaka tomu môžeš kosenie naplánovať na akýkoľvek čas, napríklad počas toho, ako budeš v práci.

Niektoré modely môžeš spustiť aj na diaľku prostredníctvom mobilnej aplikácie alebo ich sledovať pomocou GPS. Po spustení kosenia počas tvojej neprítomnosti nemusíš mať obavy. Robotický vysávač pomocou senzorov sníma okolie a obvodové káble mu stanovujú limity. Navyše, typickou vlastnosťou robotických kosačiek je aj to, že ak náhodou narazia na nejakú prekážku, vyhnú sa jej a obídu ju.

Porovnávaný model od značky Segway disponuje špeciálnymi inovatívnymi technológiami, a tak podľa výrobcu nie je potrebné na jeho prevádzku inštalovať do záhrady obvodové káble. Kosačku je možné pripojiť cez mobilnú 4G sieť a sledovať ju prostredníctvom systému s názvom EFLS (Exact Fusion Locating System). Ten sľubuje sledovanie polohy kosačky na záhrade s vysokou presnosťou (podľa výrobcu na 2 cm presne).

Konkurenčný model Gardena je takisto možné ovládať cez mobilnú aplikáciu a nastavovať čas prevádzky či plochy na kosenie. No čo sa týka procesu kosenia, k prevádzke je inštalácia obvodových káblov potrebná.

Poznáš e-shop Roboticky-vysavac? Mal by si, zameriava sa na predaj širokého spektra užitočných produktov do domácnosti a medzi nimi i na robotické kosačky. Klikni a presvedč sa.

Výška kosenia a záber


Je zrejmé, že čím má kosačka väčší záber, tým skôr pokosí pozemok. Najčastejšie majú robotické kosačky priemer od 17 do 34 cm, no nájdeme aj modely s väčším záberom. Čo sa týka výšky kosenia, tú možno nastaviť priamo na kosačke, a to v rozmedzí od 2 do 6 cm.

Robotická kosačka Segway Navimow H800E má nastaviteľnú výšku kosenia od 3 do 6 cm a záber 21 cm. V porovnaní s ňou má Gardena Smart Sileno City 500 šírku záberu 16 cm a nastaviteľnú výšku kosenia od 2 do 5 cm.
 

Zapnutá robotická kosačka kosí trávu.
Autor: Tingeling (Pixabay.com)

Funkcie a technológie


Prechádzame k praktickým funkciám, ktoré kosačke pridávajú na hodnote.  V prípade robotickej kosačky Segway Navimow H800E je to napríklad dažďový senzor, GPS ochrana proti krádeži či vodoodolnosť. Prostredníctvom aplikácie môžeš nastaviť výšku kosenia, upraviť virtuálnu hranicu kosenia, skontrolovať kosačku v reálnom čase či upraviť plán kosenia. Samozrejme, ovládanie cez mobilnú sieť je možné odkiaľkoľvek, pričom nie je na pozemku nutné inštalovať obvodové drôty.

Vyššie v článku sme spomínali funkciu EFLS, ktorá zabezpečuje, že robot určí svoju polohu na záhrade s presnosťou na 2 cm. No čo sa týka samotného kosenia, spomenúť musíme Frequent Soft Cut Systém (FCFS), ktorý zabezpečuje rovnomerné kosenie trávnika. Inteligentný systém si naplánuje tú najefektívnejšiu trasu kosenia, aby predišiel opakovaným pohybom a pokosil v čo najkratšom čase.

Ďalej je to bezpečnostný systém Blade Halt, ktorý zabezpečí zastavenie kosačky po zaregistrovaní či kontakte napríklad s domácim miláčikom. Kosačka disponuje 5 senzormi, ktoré skenujú prostredie a vyhodnocujú meniace sa podmienky. Technológia IoT podá hlásenie o diagnostike, pripomienku na výmenu dielov a podobne.

Robotická kosačka Gardena Smart Sileno City 500 je na funkcie takisto bohatá. Po stiahnutí aplikácie máš k dispozícii technológiu s názvom LONA, založenú na umelej inteligencii. S ňou môžeš sledovať svoju záhradu z akéhokoľvek miesta.

Funkcia Zone Management ti ponúka možnosť zvoliť plochy, ktorá má kosačka kosiť kedy a ako často. Ďalšou funkciou, Area Protext, zase vyberieš, ktoré oblasti nemajú byť kosené. Kosačka je vodoodolná, umožňuje nastaviť PIN kód a obsahuje tlačidlo STOP.

Zadné otočné koliesko a  Sfunkcia Easy Passage umožňuje kosenie aj úzkych trávnatých plôch. Systém SensorCut sa stará o dokonalé kosenie bez spálených stebiel trávy, pričom na trávniku nezostávajú pásy.
 

Trávnik, záhrada.
Autor: Petar Tonchev (Unsplash.com)
 

Cena


Si zvedavý, koľko spomínané robotické kosačky stoja na základe všetkých informácií, ktoré si si mohol prečítať? Radi ti to povieme. Robotická kosačka Segway Navimow H800E ťa vyjde necelých 1700 € a kosačka Gardena Smart Sileno City 500 takmer 1200 €.

Zdá sa ti cenový rozdiel veľký? Veľkú rolu pri cene zrejme zohráva fakt, že pri kosačke od značky Segway nie je potrebná inštalácia obvodových káblov a kosačka si pomocou špeciálnej technológie dokáže sama efektívne naplánovať trasu.

A ako tieto kosačky vyzerajú? Model od značky Segway spoznáš na pohľad vďaka farebnej kombinácii sivej, čiernej a oranžovej. Konkurent od značky Gardena je typický čiernym prevedením so sivými a tyrkysovými prvkami.

__bulb
Bezpečnostné vchodové dvere ti ušetria kopec starostí. Ako ich vybrať?

Chceš zvýšiť bezpečnosť svojho domu? Začni samotným vstupom a zaobstaraj si bezpečnostné vchodové dvere. V našom článku nájdeš všetky podstatné informácie.

Údržba robotickej kosačky


Pravidelné čistenie a kontrola ostrosti nožov patria k absolútnemu základu údržby robotickej kosačky. Ďalej je to samozrejme dopĺňanie paliva, menenie oleja či filtrov.

Na čistenie kolies, podvozku a nožov netreba zabúdať po každom kosení. Zaschnutá tráva by prekážala nožom pri ďalšom kosení, kosačka by bola hlučnejšia a výsledok kosenia by nebol zďaleka taký dobrý. Preto spomínané komponenty dôkladne očisti pod prúdom tečúcej vody. A to je zároveň všetko, keďže robotická kosačka nemá zbernú nádobu a ďalej nie je čo čistiť. Ľahká a rýchla údržba, však?

Možno ti napadla otázka, čo s kosačkou v zimných mesiacoch, keď sa nepoužíva. V tomto období ju je potrebné umiestniť na suché miesto - pozor, nie na príliš teplé ani chladné. A čo je ešte dôležité, aspoň raz za mesiac ju nabi, príliš dlho vybitej batérii sa totiž postupne znižuje životnosť.
 


Zdroj:  Segway Navimow CZ-SK (YouTube.com)


Zhrnutie porovnania robotických kosačiek Segway Navimow H800E a Gardena Smart Sileno City 500

 

Uvažuješ nad kúpou niektorého z porovnávaných modelov robotických kosačiek? Aby sa ti rozhodovalo jednoduchšie, parametre sme zhrnuli do prehľadnej tabuľky.
 

Porovnanie parametrov robotických kosačiek Segway a Gardena.

 

Úspora času, minimálna údržba, tichý chod a jednoduché ovládanie sú hlavnými výhodami robotických kosačiek, o ktorých sa presvedčili už mnohé domácnosti. Pridáš sa k nim aj ty a zaobstaráš si tohto pomocníka na krásne pokosený trávnik?

Aj ty preferuješ online nákupy pred osobnou návštevou kamenných predajní? Potom si jednoducho musíš stiahnuť Rozšírenie KUPLIO, ktoré ti pomôže ušetriť peniaze. Viac info nájdeš TU.

Rozšírenie KUPLIO od Vašekupóny.sk