Koľko stojí kastrácia psa a čipovanie?

19.10.2022 Dominika Zvieratá Zdielať

Kastrácia psa a čipovanie patria medzi jedny z najčastejšie realizovaných zákrokov. Čo by ste o nich mali vedieť? Aké sú výhody a nevýhody kastrácie?

Starostlivosť o štvornohých miláčikov je mimoriadne dôležitá. Vyvážená strava a pravidelný pohyb sú na prvom mieste. Zodpovedať by ste si mali aj otázku kastrácie psa a čipovania. Kedy je na nich ten správny čas?

Nepochybujeme, že chcete pre vášho domáceho miláčika len to najlepšie. Doprajte mu všetko, čo potrebuje, za naozaj nízke ceny.

pes-spi

 

Čo je kastrácia?


Kastrácia je jednoduchým chirurgickým zákrokom, ktorý podstupujú psy a mačky u veterinára. Dochádza počas neho k odstráneniu pohlavných žliaz.

Je významným opatrením prevencie pred rôznymi ochoreniami a zdravotnými problémami. Najmä onkologickými chorobami reprodukčných orgánov.

 

Kedy kastrovať psa?


Kastráciu je lepšie vykonať v mladšom veku zvierat. Ideálne v rozmedzí 1 až 1,5 roka. Fenky by sa mali kastrovať po skončení prvého cyklu.

Zvieratám sa po kastrácii spomaľuje metabolizmus. Odporúča sa im preto zmeniť stravu na menej kalorické granule. Druhou možnosťou je zníženie dávok aktuálneho krmiva. Znova platí, že reakcia na stravu je individuálna a mali by ste ju konzultovať s veterinárom.
 

biely-pes-v-kresle


Ako prebieha kastrácia psa?


Pred kastráciou musí pes absolvovať predoperačné vyšetrenia. Ak sú výsledky v poriadku, nasleduje operácia. Tá prebieha v narkóze. Minimálne 6 hodín pred ňou by nemal nič jesť.

Samotný zákrok netrvá dlho. Už po nej si vášho domáceho miláčika nesiete domov. Samozrejme, s ohľadom na dodržiavanie pokynov od veterinára k strave a pohybu.

V domácom prostredí si všímajte správanie psa. Rýchlu kontroluje urobíte tak, že mu skontrolujete ústnu dutinu. Nemala by byť bledá. Pri jeho zotavovaní je najdôležitejší pokoj a zabezpečenie dostatočného priestoru na oddych.

pes-cerveny-obojok


Koľko za kastráciu zaplatíte?


Cena za kastráciu je individuálna. Závisí od pohlavia, hmotnosti psa, typu anestézie, ale aj cenníka veterinára. K samotnej cene je však potrebné prirátať aj ďalšie náklady na predoperačné vyšetrenia a lieky.

Priemerná suma za kastráciu sa pohybuje od 150 do 250 €.

Veterinárneho lekára si vyberajte podľa dôvery a spokojnosti. Prihliadať len na cenu by nemuselo byť to najlepšie riešenie.

pes-naprechadzke

 

Aké sú výhody a nevýhody kastrácie?


Každý pes je individuálny. Na výsledné správanie po kastrácii vplýva jeho plemeno, pohlavie, vek, hmotnosť a veľkosť či sociálne správanie. Na základe týchto vlastností by vás mal váš veterinár pred zákrokom informovať o predpokladaných výhodách a nevýhodách kastrácie.

Vo všeobecnosti má kastrácia tieto pre a proti.


Výhody kastrácie

__check

trvalá antikoncepcia

__check

bezpečný zákrok

__check

odstránenie znakov hárania

__check

ochrana pred ochoreniami

__check

odstránenie agresivity voči iným zvieratám

__check

pokojnejšie správanie

zena-so-psom-v-parku

Nevýhody kastrácie

__check

pravdepodobnejší vznik nadváhy u niektorých plemien (napr. u labradorských retrieverov)

__check

riziko inkontinencie (najmä u feniek väčších plemien)

__check

u dlhosrstých plemien môže dôjsť k zmene štruktúry srsti

pes-na-sedacke

 

Kastrácia a psy z útulku

 

Každý pes, ktorý sa dostane do útulku, musí podstúpiť okrem potrebných očkovaní a odčervenia aj sterilizáciu alebo kastráciu. Ich cieľom je zamedziť neželanému množeniu psov. Často sa o nich nemá kto postarať a v tých lepších prípadoch končia práve v útulkoch.

Chcete si adoptovať psa z útulku? Za adopciu zaplatíte približne 100 €. Adopčný poplatok zahŕňa všetky spomenuté úkony a starostlivosť.
 

pes-na-sedacke-vankus

 

Čipovanie psa


Každého psa žijúceho na našom území je potrebné podľa zákona začipovať. Výnimkou nie sú ani šteňatá.

Prečo je čipovanie dobré? Na čipe sú nahrané údaje o majiteľovi a psovi. V prípade straty psa ho vďaka čipu nájdete omnoho jednoduchšie.

pes-v-snehu

 

Ako prebieha čipovanie?


Pri zákroku pes necíti takmer žiadnu bolesť a trvá naozaj krátko. Veterinár čip alebo mikročip umiestňuje hlavne na ľavú stranu krku. Dovolená je aj aplikácia medzi lopatky či pravú stranu krku. Aplikovaný čip nijako neovplyvňuje život psa a nie je ani hmatateľný.

Čip sa pri zmene majiteľa nevyberá. Veterinár iba upraví údaje v Centrálnom registri spoločenských zvierat SR.

pes-ludia-postel

 

Koľko stojí čipovanie?


Základná cena zavedenia čipu je približne 30 €. Navýšená môže byť o poplatok účtovaný veterinárom.

Kupujete nového psa? Skontrolujte, či si predošlý majiteľ splnil povinnosť čipovania. Naopak, rozhodnutie o kastrácii je len na vás. Mali by ste to poriadne zvážiť, pretože ide o trvalé riešenie.

__bulb
Ako vybrať kolieskové korčule – všímajte si 5 parametrov

Neviete si príjemný teplý deň ani len predstaviť bez pohybu? Leto sa ešte zďaleka nekončí. Preto vám prinášame praktické rady, ako vybrať kolieskové korčule.